Arama Sonuçları
Prof. Dr. Yaşar: Kuraklığa hazır değiliz, geç kalındı
Ege Bölgesi'nde sonbahar ve kış mevsimleri normalden daha kurak geçti. Yaşanılan kuraklığının uzun yıllardır beklendiğini aktaran Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “2020'den sonra ciddi bir kuraklık yaşanacağını anlattık. Hazırlanmadık, bütün geçmiş ülkeler kuraklığa hazır. Ama biz değiliz. Çok geç kalındı" dedi.
Devegeçidi Baraj Gölü’nde su seviyesi düştü; hastalık ve parazit uyarısı
Diyarbakır’da tarım alanlarına sulama suyu sağlayan ve 110’dan fazla kuş türünün yaşadığı bilinen Devegeçidi Baraj Gölü’nün su seviyesi, iklim değişikliği, yağış azlığı ve buharlaşmanın etkisiyle azaldı. Biyoçeşitlilik ve Çevre Koruma Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, “Biyoçeşitliliği koruma açısından yeri geldiğinde oraya takviye yapmamız lazım. Eğer biyoçeşitlilik azalırsa tarım alanlarında verimlilikte ciddi düşüşler olur. Parazitler veya viral hastalıklarda ciddi artışlar olabilir” dedi.
Türkiye’nin en uzun nehri kuruyor: Su seviyesi kritik noktada
Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ın Kırıkkale’deki kesimi kuraklık nedeniyle alarm veriyor. Su seviyesinin düşmesiyle nehir yatağında adacıklar oluşurken, bazı bölgelerde de yürüyerek geçilebilecek alanlar ortaya çıktı.
Şanlıurfa'da kuraklık alarmı: Su israfına dikkat!
Şanlıurfa'da ekim ayının sonuna gelinmesine rağmen beklenen yağışlar bir türlü etkili olmadı. Meteoroloji’nin verilerine göre, Şanlıurfa’da bu yıl yaz yağmurları önceki senelere göre yüzde 80 azalış gösterdi. Haliyle kuraklık riski yeniden gündemde. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, yaşanan kuraklığa dikkat çekerek su israfı uyarısında bulundu.
Meteoroloji’den Urfa için sevindiren haber
Şanlıurfalı çiftçiler, kentte son aylarda yağış miktarının azalmasıyla oluşan kuraklığın kış yağışlarıyla aşılmasını umut ederken Meteoroloji’den sevindiren haber geldi. Şanlıurfa hafta sonunu yağışlı geçirecek.
Yoksul yemeği ciğer artık lüks tüketim
Şanlıurfa'nın en önemli lezzetleri arasında yer alan ciğer kebabını yemek artık lüks oldu. Geçen yıl dürümü 30, porsiyonu 45 liraya satılan ciğerin şimdilerde dürümü 50 lirayı, porsiyonu ise 80 lirayı aştı. Kebapçılar, eskiden kahvaltıda bile ciğer yiyen vatandaşların, şimdi öğle ve akşam yemeğinde bile ciğeri tüketemediğini söyledi.
En yüksek sıcaklık Şanlıurfa'da!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Haziran ayının en yüksek sıcaklığı Şanlıurfa’da ölçülürken, en düşük sıcaklık ise Erzurum'da ölçüldü.