Şanlıurfalı Genç İş Adamından Fıstıkla İlgili Çarpıcı Açıklamalar;

Şanlıurfalı Genç İş Adamından Fıstıkla İlgili Çarpıcı Açıklamalar

Türkiye’nin en önemli tarımsal merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da Öncel Fıstık Dünyası’nın sahibi genç iş adamı Salih ÖNCEL fıstık üretimiyle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu....

      Türkiye’nin en önemli tarımsal merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da Öncel Fıstık Dünyası’nın sahibi genç iş adamı Salih ÖNCEL fıstık üretimiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunarak taleplerini dile getirdi.


     2020 yılında ülke genelinde toplamda 296 bin 376 ton keten köyneği fıstığı hasadı yapıldı. İstatistiklere göre, en çok fıstık hasadının yapıldığı il 124 bin 534 ton ile Şanlıurfa oldu. GAP’ın başkenti olarak adlandırılan Şanlıurfa’yı 100 bin 538 ton üretimle Gaziantep ve 25 bin 624 tonla Siirt takip etti. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinen Antep fıstığı; tatlıcılık, yiyecek ve kuruyemiş sektöründe de çokça kullanılıyor.

İŞTE FISTIĞIN EN ÇOK HASAT EDİLDİĞİ İLLER…

1) Şanlıurfa 124.534

2) Gaziantep 100.538

3) Siirt 25.624

4) Adıyaman 25.11

5) Kahramanmaraş 5.451

6) Kilis 5.022

7) Mersin 2.720

Bu durumda Urfa fıstığı olarak patent alınmaması nedeniyle üretici yeterli desteği görememektedir.

ÇÖZÜM SİYASİLERDE

      Öncel, Şanlıurfa’nın özellikle iktidar milletvekillerinin elini taşın altına koyması gerektiğine vurgu yaparak, tepkisini şöyle dile getirdi: “Siyasilerin öncelikli olarak URFA FISTIĞI adı altında patent alması üreticinin hem fıstık için devletten üretim desteği almasını sağlayacak hem de fıstık alt satış tabanı belirleyerek üreticiyi şahısların inisiyatifine terk edemeyecektir.”

     Türkiye’de üretilen 250.000 ton fıstığın %51,5 i Urfa’da üretildiğini ve kendisi de Karaköprü Esemkulu köyünden olan Öncel,  bu bölgede verimi yüksek 300 yıllık fıstık ağaçları olduğunu kaydetti.

      Hal böyleyken hâlâ harekete geçilmemesi Urfalı fıstık üreticisini üzmektedir.

     Fıstıkçılar için sanayi sitesi talebi bulunan Öncel şehir içindeki kalabalık ortamda fıstığı depolamanın zorluklarından bahsederek bunun fıstık üreticisi için basit bir istek değil ihtiyaç olduğunu belirterek sözlerini sürdürdü.


        Lisanslı depoculuk sisteminin faydalarından Urfa’nın yararlanamadığına vurgu yapan Öncel, lisanslı depoculuğun gereklerine ilişkin şu bilgileri verdi:

      “Şehir merkezinde bizlere tahsis edilmiş fıstık deposu olarak kullanılan alanın yetersiz olduğu ve en yakın Lisanslı Fıstık deposunun Gaziantep’te olması Urfalı üreticinin bu kadar yükü Antep’e taşımasına neden olarak bu da vakit ve maliyet kaybına sebebiyet vermektedir.”

 


      Son olarak Öncel konuyla alakalı bir an önce aksiyon alınmasının bu yıldan sonra üretimin verimini artırıp üreticiyi memnun edeceğini vurguladı.

 

11NİSAN

 

 

 

 

 

 

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum