Kurbanlık için son hafta: Yüzde 70'i tükendi;

Kurbanlık için son hafta: Yüzde 70'i tükendi

Kurbanlık satışları tüm hızıyla sürerken, Bu sene büyükbaş kurbanlıkların fiyatı 30 bin TL ila 65 bin TL arasında değişirken, küçükbaş hayvanlar 2 bin 500 TL ila 6 bin TL arasında alıcı buluyor. Talep yüksek. İstanbul’daki kurbanlıkların yüzde 70’i satılmış durumda....

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala 24 Haziran itibarıyla İstanbul’a girişlerine izin verilen besiciler, belediyelerin belirlemiş olduğu özel alanlarda satışlara başladı. Ağırlıklı olarak Erzurum, Kars, Ağrı ve Kastamonu gibi illerden gelen kurbanlıkların kilogram fiyatı bu sene ortalama 65 TL’yi buluyor.

İstanbul’daki pazarlarda Büyükbaş hayvanlar 20 bin TL ila 65 bin TL arasında değişiyor. Küçükbaş hayvanlar da ağırlığına göre 2 bin 500 TL’den 6 bin TL’ye kadar alıcı buluyor.

Geçtiğimiz yılki kilogram fiyatlarının 30-35 TL olduğu göz önüne alındığında, bu yıl Kurbanlık fiyatları ortalama yüzde 100 artmış durumda. Konuştuğumuz besiciler fiyat artışında en büyük etkenlerin yem, saman ve yakıt fiyatları olduğunu belirtti.

Besicilerden aldığımız bilgilere göre, bu sene belediyelerden kiralanan bir kurban çadırının fiyatı 12 bin TL’den 24 bin TL’ye çıkmış. Hayvanları taşımak için kamyon başına verilen ücret de 30 bin TL olmuş. İstanbul’daki kurban pazarına geldikten sonra yapılan yem ve personel masrafları da göz önüne alındığında toplam maliyetin 90 bin TL’ye ulaştığını belirten besiciler, bir kamyonda 30 büyükbaş olduğu düşünüldüğünde hayvan başına masraflarının ortalama 3 bin TL olduğu konusunda ortak görüş veriyor.

Kastamonu’dan 120 büyükbaş getiren Orhan İzel, “Satışlar gayet iyi gidiyor. 70 adedini sattık. Fiyatlar geçen yıla göre artmış durumda. 20 bin TL’den 65 bin TL’ye kadar değişiyor. Geçen yıl 93 TL’den aldığımız yem 350 TL oldu. Samanın balyası da 10 TL’den 60 TL’ye çıktı. Sattığımız hayvanları geçen sene aldığımız için bu sene çok etkilenmedik. Ancak, asıl zorluğumuz dönünce olacak. 100 hayvanı küçükten alıp beslemek 2 milyon TL’den 4 milyon TL’ye çıktı” dedi.

Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum